دعوت موثر و برنامه ریزی شده یکی از عوامل بسیار مهم در هر گونه کسب و کاری می باشد . دعوت به روشهای مختلفی در زندگی ما جاریست وهمه ما انسانها به صورت آشکار و پنهان با مدلهای مختلف این موضوع آشنایی داریم .
زمانی که دوستی را به یک مهمانی یا نهار دعوت میکنیم ، زمانی که افراد را به محیط کارمان دعوت میکنیم و حتی زمانی که یک لباس زیبا می پوشیم و افراد را نا خودآگاه به دیدن آن دعوت میکنیم .
دعوت مقدمه موثر برای هر گونه معرفی به حساب می آید . در حقیقت ما قبل از ارائه هر موضوع ، شروع به دعوت خود آگاه یا نا خود آگاه اطرافیانمان به سوژه مورد نظرمان می کنیم .
در محیط کسب و کار و بخصوص در صنعت فروش مستقیم و بازاریابی شبکه ای ، دعوت و نحوه دعوت از افراد یکی از چالشهای پیش روی بازاریابان به حساب می آید . دلیل این امر این است که شاید اغلب افراد برای اولین بار به صورت خود آگاه و برنامه ریزی شده باید این مهم را انجام دهند، حال آنکه تا پیش از این به صورت نا هشیار و ناخود آگاه ، روزانه در ابعاد مختلف مشغول به انجام همین کار بوده اند .
انواع دعوت
دعوت معمولا به دو صورت اصلی آشکار و پنهان انجام می شود که در اینجا به تفصیل به هر دورد خواهیم پرداخت :
دعوت آشکار مدلیست که شما به صورت واضح و صریح افراد را دعوت به چیزی میکنید . به عنوان مثال دوستان خود را برای استخر دعوت میکنید . در این مدل سوژه کاملا مشخص است و تمامی افراد به وضوح میدانند که به چه منظور باید یکدیگر را ملاقات کنند . نکته قابل توجه در این مدل ، شناسایی صحیح افراد مدعو است . شما به دوستی که شنا بلد نیست یا به کل از آب بیزار است ، پیشنهاد استخر نمیدهید . اگر با ادبیات بازاریابی شبکه ای به آن نگاه کنیم در حقیقت شما در زمان چک لیست خودتان برای دعوت دوستانتان به یک استخر مهیج ، اسامی افراد بیزار از آب را در نظر نمیگیرید . دعوت صریح و آشکار به طور معمول برای افرادی موثر است که خاطره ، تجربه ، علاقه و یا حس خاصی نسبت به سوژه مورد نظرشما دارند . این مدل از دعوت معمولا برای افرادی که هیچ تجربه ای در زمینه مورد نظر ندارند ، موثر واقع نمی شود . دلیل این امر را شاید بتوان در کلامی از نیچه به وضوح مشاهده کرد که می گوید : ” انسان برای چیزی که از تجربه ، راهی برای رسیدن بدان ندارد ، گوشی هم برای شنیدن ندارد.”
پس مدل دعوت آشکار و صریح را برای افراد با تجربه در نظر بگیرید و با این افراد صراحت کلام کامل صحبت کنید . این دسته از افراد به دلیل تجربیاتشان ، دعوت پنهان را نوعی توهین به خود قلمداد میکنند و احساس میکنند که احترام تجربیاتشان در این زمینه نادیده گرفته شده است .
دعوت پنهان یا دعوت نمایشی نوعی دیگر از این فرآیند است که کمی پیچیده می نماید و اغلب افراد در این مدل ، دچار چالشهایی با خودشان و محیط می شوند. زیرا که به طور معمول دعوت پنهان ، به نوعی از روانشناسی و بازاریابی عصبی وام گرفته می شود و افراد می بایست به دقت مراحل این مدل را دنبال کنند . این نوع از دعوت بر مبنای اثر گذاری لحظه ای یا طولانی مدت بر افراد طراحی شده است . برای انجام این روش شما می بایست ابزار و کلام مناسبی را انتخاب کرده و بر آنها تکیه کنید .
همواره به یاد داشته باشید که مجموع افرادی که شامل دعوت پنهان می شوند به مراتب بیشتر از افراد با مدل دعوتی آشکار هستند . در حقیقت دعوت پنهان و نامحسوس بخشی از زندگی شما را تشکیل می دهد و شما همواره باید برای آن آمادگی داشته باشید . خاطرمان باشد که نوع پوشش ، نحوه رفتار ، کلام شما ، ابزارهای کاری شما تماما نشان دهنده دعوتهای پنهان شما از محیطتان به سمت موضوع مورد نظر شما را شامل می شود .
برای دعوت شما می بایست چند نکته مهم را در نظر بگیرید:
- تسلط کامل به اطلاعات کاری خود داشته باشید،
- ابزارهای کاری خود را همواره به همراه داشته باشید،
- برای ملاقات وقت دقیقی تعیین کنید،
- با صمیمی ترین دوست خود در یک برخورد تجاری، کاملا جدی و مودب بر خورد کنید،
- صبورانه خود را برای پاسخگویی به هر سوال واقعی یا نا مربوطی آماده کنید،
- پیگیر قرارملاقاتهایتان باشید.
حال به تفسیر نکات بالا میپردازیم :
- تسلط به اطلاعات کار باعث ایجاد اعتماد به نفس در شما خواهد شد. هر چه بیشتر در مورد سوژه دعوتتان بدانید، راحت تر این کار را انجام خواهید داد. به عنوان مثال اگر شما شخصی را به کاری یا موضوعی دعوت کنید که بر آن تسلط کافی ندارید و حتی ابتدایی ترین سوالات شخص را در مرحله دعوت نتوانید جواب دهید، به احتمال زیاد آن شخص با شما همراهی نخواهد کرد. دلیل این امر اعتماد به اطلاعات است. در کسب و کار یکی از مهمترین عوامل جذب مخاطب کاری یا محصولی، تسلط به اطلاعات فنی آن موضوع می باشد. معمولا افراد در همان لحظه دعوت، سوالات ابتدایی را مانند به کجا می رویم؟ در چه موردی صحبت میکنیم؟ نکنه اینم مثل فلان و فلان شرکته و… را از شما می پرسند و شما می بایست قابلیت پاسخگویی به این سوالات ابتدایی را داشته باشید وگرنه اعتماد به نفس خود را از دست خواهید داد. یکی از مهمترین عوامل اعتماد به نفس و عزت نفس در انسانها، دارا بودن اطلاعات و تسلط بر علوم مختلف است. به فرض اگر شما مهندس کامپیوتر باشید و از من در بخشی از کارتان دعوت به همکاری کنید، به دلیل اعتماد من نسبت به اطلاعات شما در زمینه ی کاریتان و همچنین شناسنامه ای که از شما سراغ داریم به احتمال زیاد دعوت شما را خواهم پذیرفت، حتی اگر منجر به همکاری ما با یکدیگر نگردد. اما در مقابل اگر من به عنوان یک خیاط شما را به تجارت ماشین دعوت کنم، به احتمال قوی شما به دعوت من پاسخی مثبتی نمی دهید، یا اگر بدهید آن را جدی نخواهید گرفت. اما اگر من خیاط، اطلاعات قابل استعلام، درست و شفافی را که حاصل تحقیقاتم است در اختیارتان بگذارم و و شما تسلط و جدی بودن من را در این موضوع ببینید، احتمال مثبت بودن پاسخ شما بسیار بالا می باشد، حتی اگر صرفا برای کنجکاوی از نحوه عملکرد من، پاسخ مثبت به دعوت بدهید.
- همراه داشتن ابزار و نشانه های از کاریا محصولات در دعوت شما بسیار تاثیر دارد. این موضوع را با یک مثال محصولی توضیح خواهم داد. فرض کنید شما در شرکتی فعالیت دارید و محصولات آن شرکت در حوزه آرایشی و بهداشتی می باشد. یکی از مهمترین نشانه های دعوت شما از افراد و شناساندن خودتان به محیط، استفاده مداوم از محصولات شرکت است (دعوت پنهان) به این معنا که مصرف کننده بودن شما، ناخود آگاه سوالاتی را مانند: “اینو از کجا خریدی؟ میشه واسه منم بگیری؟ اینا قیمتش چنده؟ محصولات شرکتتون ایناس که میگفتی؟ …………” را از شما می پرسند. این سوالات تماما پیش مقدمه شما را برای دعوت افراد به یک شوی محصولی، همکاری و یا توضیح بیشتر در مورد کارتان فراهم می کند. کاتالوگ محصولاتتان را همواره به همراه داشته باشید. گاهی بدون هیچ دلیل آن را ورق بزنید. در منزلتان آن را بر روی میز بگذارید. اینها تماما نشانه های حضور شما در صنعتی خاص و استفاده از محصولاتی متفاوت را در ذهن انسانها ایجاد می کند. در حقیقت این مدلی از دعوت پنهان است که با در اختیاز داشتن همیشگی ابزارهای تجاریتان می توانید به شدت بر آن تکیه کنید. به این مدل کمجکاو سازی نیز گفته می شود و در صنعت بازاریابی شبکه ای شما همواره می بایست در حال کنجکاوسازی محیطتان باشید.
- دقت نظر شما در تعیین زمان ملاقات بسیار مهم است. قرار ملاقاتهایتان را بسیار دقیق و با برنامه تعیین کنید. رفتار شما در هنگام دعوت و تعیین وقت ملاقات در مخاطب تاثیر عمیقی می گذارد. زمانی که شما با برنامه ریزی و دقیق، ملاقاتها را تعیین کنید، پرستیژ و چهار چوب کاری خود را به نمایش می گذارید. عدم شلختگی در دعوت، نشانه نظم و جدی بودن شما در کارتان است. افراد همواره به انسانهای منظم و با برنامه اعتماد بیشتری دارند و روی حرف و کار آنها بیشتر حساب می کنند. برنامه کاری و هفتگی خود را یادداشت کنید، دفترچه یا سر رسید به این کار اختصاص دهید و به محض تعیین قرار ملاقاتها آن را یادداشت کنید، به خصوص در حضور شخص دعوت شونده این کار بسیار تاثیر دارد و ذهن مقابل را به دعوت شما متعهد تر خواهد کرد. برای این کار می بایست اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و مدیریت ارتباط و ابتکار عمل را در دست بگیرید. شما زمان قرار ملاقات را تعیین کنید و به طرف مقابل مثلا برای این هفته دو روز و دو ساعت متفاوت را که در برنامه خالی دارید، پیشنهاد کنید. هیچ گاه به هر روش ممکن به ساز طرف مقابل نچرخید و اگر زمانتان با او هماهنگ نمی شود، ملاقات را به زمان دگیری در آینده موکول کنید.
- برخورد شما در دعوت و نحوه مطرح کردن آن، در نتیجه مثبت یا منفی دعوت بسیار موثر است. با صمیمی ترین دوستانتان نیز در برخوردهای کاری جدی، اما صمیمی ومودب برخورد کنید. در حقیقت به گونه ای رفتار کنید که به دلیل صمیمیت در ارتباط، موضوع کم اهمیت جلوه نکند و در عین حفظ ارتباط دوستیتان، کار و دعوت شما نیز جدی گرفته شود. ایجاد این تعادل در اوایل کار، کمی سخت به نظر می رد، اما مطمئن باشید با ایجاد بستری مناسب و در نظر گرفتن نکات ۱، ۲ و ۳ به عنوان مقدمه این فرآیند، حفظ این تعادل برای شما بسیار آسان خواهد بود.
- بسیاری از افراد در همان هنگام دعوت، ممکن است سوالاتی را از شما بپرسند و یا حتی شما را به چالش بکشند، خاطرمان باشد که در مورد تجاری صحبت میکنیم که بیش از نیم قرت سابقه داشته و افراد زیادی به روشهای صحیح یا غلط با آن آشنایی دارند. پس آماده جوابگویی به هر سوالی را داشته باشید (جدی گرفتن نکته شماره ۱). شما می بایست صبورانه و با دلایل واقعی (نه تعصبی) به سوالات مخاطبتان پاسخ دهید. توازن اخلاقی و رفتاری خود را حفظ کنید و از مسیر تعادل خارج نشوید. یادمان باشد که همواره رفتارهای نا معقول یا بعضا تهاجمی انسانها، ریشه در ترسهای آنها دارد. هر چه افراد حیطه قوانین و چهار چوبهای خشک و تنگ تری داشته باشند به طبع آن، ترسهای درونیشان نیز بیشتر است و از عمده ترین این ترسها می توان به ترس از ناشناخته ها اشاره کرد. اگر شما نیز رفتار هیجانی یا غیر معقولی انجام دهید به ترس افراد می افزایید و در نهایت، نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد شد. بسیاری از افراد در تجارت با عدم شناخت همین موضوع ساده، دوستان زیادی را از دست داده اند و یا نتیجه دعوت منجر به دل آزردگی هر دو طرف رابطه شده است. ترسهای انسانها را درک کنید و صبورانه پاسخ مناسب را انتخاب کنید. یادمان باشد که طرف مقابل هیچ دلیلی ندارد که به اندازه شما به کار شما اعتقادی داشته باشد، این شما هستید که می بایست با علم، درایت و مدیریت خود، او را متوجه خواسته ی خودتان بکنید .
- پیگیری قرار ملاقاتها و دعوتهایتان را به جد در دستور کارخود قرار دهید. خاطرتان باشد که این شغل متعلق به شماست و شخص شما می بایست پیگیر تمام عیار ثمر بخشی آن باشید. افراد به دلایل متعدد ممکن است روز و ساعت ملاقات را فراموش کنند. حتما در روز موعود و یک روز قبل از آن (طبق زمانی که در دفترچه یا سر رسید خود یادداشت کرده اید) به افراد پیغام یاد آوری بدهید. این پیغام نیز مانند تمامی مراحل کار باید مودبانه و درخور یک تجارت باشد. به افراد یادآوری کنید که در ساعت و روز فلان منتظرشان هستید. در نظر داشته باشید که در انجام دعوت پر چونگی و زیاده گویی نکنید. اگر به هر دلیلی متوجه عدم رضایت یا فشار طرف مقابل شدید با گفتن چند کلمه مودبانه و صمیمی به او بفهمانید که این جلسه هیچ خطری برای او نخواهد داشت و او را دچار تنش و استرس نخواهید کرد (اشاره به بعضی جلسات پر هیاهو و دسته جمعی غیر حرفه ای که طرف را معذب می کند).
در نهایت با رعایت و آماده سازی خود طبق ۶ نکته ای مهمی که در بالا گفته شد، شما به روند دعوتهای موثر دست پیدا خواهید کرد. البته فراموش نکنیم که کار حرفه ای نیاز به تکرارو تمرین مداوم دارد تا به مرور زمان تبدیل به عادت رفتاری زندگی و روزانه ما بشود، پس عجول نباشید و خود را برای تجربیات تازه آماده کنید .
mlm.club
مطلب پیشنهادی بعدی: در نتورک ، خودتان را استخدام کنید